• Letar du efter ett effektivt sätt att mäta ditt blodtryck på? Nedan kommer vi gå igenom vilka olika typer av blodtrycksmätare som finns på marknaden. Du kan ta ditt blodtryck hemma om du har köpt en bra blodtrycksmätare, du kan också mäta ditt blodtryck hos en läkare eller på en vårdcentral. Med en blodtrycksmätare ska det vara möjligt att mäta både systoliskt och diastoliskt blodtryck.

  Det finns 2 olika sorters blodtrycksmätare antingen manuella eller digitala.

  Digitala blodtrycksmätare
  Det är numera vanligast med digitala blodtrycksmätare man kan som privatperson köpa blodtrycksmätare på olika hemsidor på internet, de kostar alltifrån 700 kr upp till 2000 kr beroende på vilken modell och vilka funktioner du vill att din blodtryckmätare ska ha. Känner du att du inte vill betala så mycket för en blodtrycksmätare så är det bästa att boka en tid hos din läkare, han eller hon kan ta ditt blodtryck utan problem. Det kan ju dock vara väntetid men du sparar å andra sidan ganska mycket pengar.

  Manuella blodtrycksmätare
  En klassiker som jag tror de allra flesta har sett någon gång. De fästs runt överarmen eller handleden (oftast överarmen) sedan pumpar man upp mätaren med en handpump som man klämmer på, efter det läser man av vad man har för blodtryck.

  Skillnader på manuell och digital blodtrycksmätare
  Blodtrycksmätaren placeras antingen vid handleden eller på överarmen när man mäter blodtrycket. Om du har en digital blodtrycksmätare så är det enda du behöver göra trycka på en knapp så börjar den mäta av ditt blodtryck. När man använder den manuella blodtrycksmätaren så måste du pumpa upp trycket för att sedan kunna läsa av värdet.
  En manuell blodtrycksmätare är givetvis billigare än den digitala men den är och andra sidan inte lika precis i sin beräkning av ditt exakta blodvärde. En digital blodtrycksmätare kan utan någon ansträngning och helt automatiskt ta ditt blodtryck flera gånger under en dag för att räkna ut ett mer exakt blodvärde.

  Köpa Blodtrycksmätare

  Man kan enkelt köpa en blodtrycksmätare på internet. De brukar kostar mellan 500 kr till 1500 kr. Följ noga instruktionerna som medföljer för att räkna ut ditt blodtryck med hjälp av blodtrycksmätaren.